»нтернет младежка меди€ Д—ветЏУ

ENGLISH VERSION

ЅЏЋ√ј–— јта младежка меди€ є 1

 

 

Ћ

ј

ћ

ј

 
   
 
 

21.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>«апочват снимките на нов български коледен игрален филм

 

≈кипът прави и филм с правила за безопасно ползване на интернет

 

–аботното заглавие на филма е ДЅаба ми е ƒ€до  оледаФ, а лентата ще бъде заснета под режисурата и продуцентството на млади€ режисьор јндрей ’адживасилев (Дѕаркур Ц начин на животФ и Д÷елувка за лека нощФ). ¬ екипа на филма са още ∆юстин “омс (сценарий), √еорги —трезов (музика) и Ѕорис —лавков (оператор). ј в главната рол€ на бабата зрителите ще разпозна€т (а може би не) актьора и тв водещ Ц бате ≈нчо.

 

Д¬ последно време българските филми отправ€т към зрителите предимно тежки проблеми и послани€. Ќе, че това е лошо, но все пак киното е и развлечение. “р€бва да има повече родни филми, които да ни накарат да се засмеем и чрез които поне за миг да можем да се отделим от сивото ни и еднообразно ежедневие. «атова избрахме да направим български коледен семеен филм! ѕродукци€та е изц€ло независима с частно и спонсорско финансиране. ¬ече сме намерили минимални€ бюджет и започваме работа, но, ако н€кой про€ви желание да финансира филма, е добре дошъл.Ф сподел€ режисьорът јндрей ’адживасилев.

 

≈то и на кратко за какво става дума във филма:

Ѕорко е на 8 години и както повечето деца на неговата възраст е леко раздвоен. »ска да в€рва в съществуването на ƒ€до  оледа, но вече е гол€м за чудеса. –одителите му са разделени и той страда много от това. «а негово щастие неочаквано в града пристига баба му (бате ≈нчо), ко€то внас€ гол€мо оживление и хаос в семейството. Ѕабата обаче не знае, че пред не€ се очертава не леката задача да сплоти отново семейството и същевременно да запази магически€  оледен дух на Ѕорко.

 

‘илмът се очаква да бъде показан за първи път на публика 2008-2009 година.

 

ј докато предподготовката за УЅаба ми е ƒ€до  оледаФ вече тече, същи€т киноекип работи и по друг проект Ц детски образователен филм, който ще учи децата как да използват интернет безопасно. —едем са важните правила, които тр€бва да знае вс€ко дете, когато е онлайн в ћрежата. ѕремиерата на филма ще се състои на 12 февруари 2008г. (ƒен на безопасни€ интернет) в ƒома на киното Ц —офи€.

 

17.12.2007 г.

ƒържава: —јў
√одина: 2007
¬реметраене: 100 минути
∆анрове: ≈кшън, “рилър
«вук: Dolby Digital
—ветовна премиера: 21.11.2007
ѕремиера в Ѕългари€: 07.12.2007
–ежисьор:  завиер ∆ейнс
¬ ролите: “имати ќлифан, ƒъгрей —кот, ќлга  ириленко, –обърт  нийпер, ”лрих “омсен, ћайкъл ќфей
—ценарист: —кип ”удс
—ветовен разпространител: Twentieth Century Fox

 

>’итман

(Hitman)

 

Д’итманФ е една от най-успешните видео игри за всички времена. ѕродадени са милиони копи€ от не€, а наградите й едва ли ще се поберат на един рафт. Ќормално е при това положение да се по€ви и филм Ц както се казва, успехът е гарантиран, по-трудната част вече е свършена. —ъщо толкова естествено е въпросната продукци€ да се отличава с малоумен сюжет, слаба актьорска игра и клиширани екшън сцени в повече от нормалното количество. Ќа кой му пука за ти€ неща - стрелба и бой има колкото си искаш.

 

√лавни€т герой е агент 47 (даже име си н€ма като хората). √енно модифициран, обучен да убива, част от тайно общество и т.н. - всичко е, както си му е реда. »збил хора от ц€л св€т, по петите му са »нтерпол в лицето на сприхав агент, който през цели€ филм се за€жда с руската ћилици€. —егашната задача на 47 се оказва доста по-различна от обикновено, тъй като покрай не€ се забърква в политически скандал, намира се и жена, в ко€то да се влюби, и изобщо не върви гладко работата. –азбира се, наши€т герой не се притесн€ва, тъй като си има пищови, които гърм€т до безкрайност, готина кола, два меча и отделно снар€жение, достатъчно за малка арми€ (експлозиви, снайпери ... ей такива работи), което така и не се разбира как пренас€. “а с това нещо ще ви занимават час и половина.

 

јко тр€бва да пиша за слабите страни на филма н€ма да ми стигне седмицата. “ака че ще гледам положително на нещата (което е доста трудно) Ц ако не друго, то поне екипът, отговорен за лентата, се е постарал да зарадва окото на зрител€. ѕрез ц€лото време имате чувството, че наистина гледате компютърна игра, което несъмнено ще се хареса на почитателите на Д’итманФ - в крайна сметка и без друго те ще са основните зрители. Ѕойните сцени също си струват - не са нещо невиждано, но са достатъчно изпипани, за да се харесат на екшън-почитателите. ƒа си го кажем честно Ц какво повече да очакваме от филм, правен по компютърна игра.

 

Ќ€ма как да не обърна внимание и на факта, че част от продукци€та е заснемана в Ѕългари€. Ќе че прави филма по-интересен, но н€какси друго е като видиш, че се опитват да застрел€т главни€ герой по ДƒондуковФ. “о уж е –уси€, ама нали си знаем, че си е нашенско. “ака че и ние имаме пръст в HITMAN ... не, че е особена гордост, но поне съм убеден, че ще ви е любопитно как застрелват руски политик пред Ќародни€ театър.

 

¬ един сайт човек, пишещ за филма, препоръча двата часа да ги отделите пред играта, вместо да ги губите в киното Ц много по-интересно сте щели да ги прекарате.  ато ли че съм склонен да се присъедин€ към това мнение Ц лентата просто не си струва. ¬€рно е, че е насочена към определена аудитори€, ко€то дон€къде очаква подобно нещо, но това трудно би послужило за оправдание. јко не сте фен на играта, да гледате филма ще си е чиста загуба на време.

 

15.12.2007 г.

ƒържава: —јў
√одина: 2007
¬реметраене: 115 минути
∆анрове: ‘ентъзи, ѕриключенски, јнимаци€, ƒрама
«вук: Dolby Digital
—ветовна премиера: 23.11.2007
ѕремиера в Ѕългари€: 23.11.2007
–ежисьор: –обърт «емекис
¬ ролите: ƒжон ћалкович, јнджелина ƒжоли, јнтъни ’опкинс, –ей ”инстоун, –обин –айт ѕен
—ценарист: –оджър ≈йвъри, Ќийл √еймън
ѕродуцент: ƒжак –апке, —тив —тарки, –обърт «емекис
ћузика: јлан —илвестри

 

>Ѕеoулф

(Beowulf)

 

»стори€та за безстрашни€ войн Ѕеоулф не ожив€ва за първи път на големи€ екран, но сега е доста по различно поради н€колко причини:

‘илмът е изц€ло 3-D анимаци€

«емекис не е оставил много от оригиналната истори€ - той никога не й се възхищавал особено, затова решил, че може да € пипне тук-там, за да се получи нещо наистина добро

 

“р€бва да признаем, че се е получил чудесен филм. ¬еро€тно почитателите на оригиналната истори€ ще се разочаровани, но пък, че лентата си струва гледането, н€ма спор. ƒа не говорим, че Ѕеоулф не е особено попул€рен в Ѕългари€ герой, така че едва ли ще има много недоволни от този факт. ¬еро€тно български€т зрител ще се впечатли далеч повече от уникалната 3-D анимаци€, компютърни€т образ на јнджелина ƒжоли и фантастичните батални сцени, отколкото от там н€каква си историческа неточност.

 

»стори€та ни отвежда в ƒани€ преди векове.  рал ’отгар и подчинените му са тормозени от ужас€ващо чудовище на име √рендал. Ѕеоулф пристига от далечни земи, за да избави кралството от зв€ра. Ќещата, обаче, далеч не са толкова прости. ќказва се, че √рендал е син на ’отгар от връзката му с ... май нещо като воден демон (јнджелина ƒжоли). Ќещата се заплитат и в крайна сметка на героите им се налага да се справ€т с какви ли не митични създани€ ... по всевъзможни начини.

 

ѕреди години също в студи€та на ѕарамаунт «емекис направи веро€тно филма на живота си Ц Д‘орест √ъмпФ. —ега, когато отново работи заедно с тази компани€, успехът е далеч по-малък, но в никакъв случай не е за пренебрегване. ¬еро€тно с години още ще се коментирата графиката на ДЅеоулфФ, ко€то е нещо неверо€тно. ѕредполагам, че от сега нататък ни очакват още много такива филми, тъй като има доста предимства. ѕодобно движение на картината н€ма как да се постигне при игрален филм, както и такова въздействие върху зрител€ (веро€тно в киносалона поне на н€колко пъти ще се хванете за седалката от усещането, че ще изпаднете). ¬ече чуждите издани€ отбел€заха, че толкова зрелищни битки с чудовища киното не познава до този момент Ц също ефект от 3-D анимаци€та. ¬ това отношение Ѕеоулф спокойно може да запише името си в истори€та, само времето ще покаже дали и занапред ще се говори за този филм или ще бъде забравен.

 

»наче към ФЅеоулфФ има за какво да се отправ€т забележки. Ќай-фрапантни€т пропуск за мен бе, че героите говор€т ужасно, звучат като от пиеса през –енесанса. Ћицата, особено на жените, все още не са изпипани съвсем. —ценари€т едва ли ще отнесе номинаци€ за ќскар, макар да е доста приличен. —ериозна част от персонажите не са с добре развити образи, а и съм склонен да твърд€, че ритъмът в началото се губи покрай н€кои безкрайно дълги сцени.

 

ќстав€йки тези проблеми настрана, обаче, продукци€та е наистина качествена и си струва да се отдел€т два часа. Ќ€ма Двис€щиФ действи€, които да дразн€т, истори€та е увлекателна и ще прикове вниманието ви на екрана, а н€кои сцени са достатъчно колоритни, за да ви накарат да не се чувствате с€каш сте изгубили стотина минути от времето си.

 

ўо се отнас€ до приходите, макар още да е рано да се говори, то е видно, че "Ѕеоулф" не е н€какъв сериозен бокс-офис разбивач. ¬ърна вложените в него пари, но печалбата не е потресаваща. Ћошо мнение за него едва ли ще чуете Ц и критици, и зрители го харесаха (н€кои даже се и поизхвърлиха в коментарите си - въпрос на вкус), но пък не е н€какъв хит, за който ще се пишат ДлегендиФ. ѕросто качествена продукци€ и толкова (то не, че е малко) Ц в€рно, с изключителна компютърна графика, но все пак говорим за филм.

 

25.11.2007 г.

—јў

2007

99 минути

 

–ежисьор: ќливър ’айршбигел

¬ ролите: ƒаниъл  рейг, ƒжеръми Ќортъм, Ќикол  идман, ƒжаксън Ѕонд

>Ќашествие

(The Invasion)

 

Ќаучната фантастика ще си остане един от любимите жанрове на хората. Ѕез значение колко сме напреднали винаги ще си блъскаме главите над това какви джунджурии още ще направим и на какво ще налетим в напредъка си. ”ви, макар и издържан в този жанр, този филм едва ли ще се хареса особено и на най-запалени€ почитател на научната фантастика.

 

”жас€ващ взрив разбива космическата совалка ДѕейтриътФ и т€ се посипва на зем€та като дъжд. —амо дето по въпросната совалка (или това, което е останало от не€) н€каква лепкава гадост е усто€ла на жегата при сблъсъка с атмосферата и студа преди това в космоса и сега е на нашата планета. ћислите си, че до тук всичко е по-шаблон ? “а това е само началото, както се казва. “ова се оказва вирус, който превръща хората в н€какви безсърдечни, бездушевни същества, което пък съвсем тънко наподоб€ва зомби. √лавната героин€, чийто син е заразен, се опитва да спаси човечеството, а подир не€ се мъкне един медицински изследовател, защото все пак по-тежко е като имаме н€кой доктор на среща. » около ц€лата тази гама от до болка познати сегменти се върти цели€т филм.

 

The Invasion беше пуснат на 17 август в ўатите тази година и в първи€ си уикенд набра едва 5.9 милиона. » това не беше най Ц лошото. «а ц€лостни€ си престой филмът възвърна по-малко от половината средства, вложени в него. “ака и никой не обърна кой знае какво внимание на лентата и на този етап т€ е толкова безлична, че дори за ’оливуд е срамно такова падение. “ака и не бих могъл да си об€сн€ 80 млн. бюджет за филм, чийто сюжет е клиширан сигурно и за филм от преди 50 години. Ќе че за ”орнър Ѕрадърс е кой знае каква загуба н€какви си 45-46 млн., но при такава продукци€ крахът е почти сигурен. ≈ щом са решили да рискуват Ц техен проблем, може пък просто на н€кой продуцент космическите вируси да са болна тема.

 

25.11.2007 г.

¬еликобритани€, —јў

2007

128 минути

‘ентъзи, ѕриключенски, –омантичен

 

–ежисьор: ћатю ¬он

¬ ролите: „арли  окс,  лер ƒейнс, ћишел ѕфайфър, –обърт ƒе Ќиро, —иена ћилър

—ценарист: ƒжейн √олдман

ѕродуцент: Ќийл √айман, ћишел ƒрейър, Ћоренцо ƒи Ѕонавентура, ћатю ¬он

>«везден прах

(Stardust)

 

Ѕез особени претенции Д«везден прахФ е чудесна съвременно разказана приказка, ко€то прекрасно би ви забавл€вала за час и половина. ѕодобни филми са, меко казано, често срещани, но пък си имат сво€та рол€. Ќе вс€ка лента може да носи в себе си смисъла на живота, пон€кога просто тр€бва да се повеселиш малко и толкова.

 

“ристан на вс€ка цена държи да спечели сърцето на сво€та любима Ц ¬иктори€. «а целта и обещава, че ще й донесе паднала звезда. “ова го отвежда на тайнствена зем€, където се сблъсква с пирати, вещици и още куп приказни герои, а съми€т звезден прах на зем€та е под формата на красиво момиче ...

 

» така, макар да н€ма нищо ново, то лентата би ви задържала вниманието на екрана. Ѕи било чудесно занимание в случай, че сте решили да прекарате н€колко часа заедно със семейството си или просто за разтоварване от тежката седмица. ≈два ли след време ще се сещате, че изобщо сте гледали Д«везден прахФ, но пък какво от това - и без друго ще е по-добре за половината филми, които се прав€т в момента, изобщо никой да не се сеща.

 

» така, макар да н€ма нищо ново, то лентата би ви задържала вниманието на екрана. Ѕи било чудесно занимание в случай, че сте решили да прекарате н€колко часа заедно със семейството си или просто за разтоварване от тежката седмица. ≈два ли след време ще се сещате, че изобщо сте гледали Д«везден прахФ, но пък какво от това - и без друго ще е по-добре за половината филми, които се прав€т в момента, изобщо никой да не се сеща.

 

» така, макар да н€ма нищо ново, то лентата би ви задържала вниманието на екрана. Ѕи било чудесно занимание в случай, че сте решили да прекарате н€колко часа заедно със семейството си или просто за разтоварване от тежката седмица. ≈два ли след време ще се сещате, че изобщо сте гледали Д«везден прахФ, но пък какво от това - и без друго ще е по-добре за половината филми, които се прав€т в момента, изобщо никой да не се сеща.

 

25.11.2007 г.

—јў
2007
95 минути
≈кшън, “рилър, ”жаси

–ежисьор: –ъсел ћълкахи
¬ ролите: јшанти, …ън √лен, јли Ћартър, ќдед ‘ер, ћила …овович, ћайк ≈пс
—ценарист: ѕол ”. —. јндерсън
ѕродуцент: ƒжереми Ѕолт, –обърт  улцър, —амюъл ’адида, Ѕернд јйхингер
 остюми: ƒжоузеф ѕоро
ќператор: ƒейвид ƒжонсън 

>«аразно зло: »зтребване

(Resident Evil : Extinction)

 

ћного трудно ми е да си об€сн€ как филм като Д«аразно злоФ може да има продължение, а това, че вече гледаме трети филм от поредицата, наистина ме озадачава. Ќо не това е най-странното. »нтересното е, че една от най-непретенциозните аудитории Ц тази в —јў (ко€то отдавна е доказала страстта си по спас€ване на планетата), отдел€ много по-малко внимание на това недоразумение, отколкото хората от останали€ св€т. ‘акт е, че в —јў лентата едвам-едвам избива вложените средства, но извън ўатите прави фурор, който осмисл€ правенето на следващи филми. ј качеството на продукци€та не се е вдигнало и с една иде€ дори. “ова продължава да бъде филм, който малцина харесват, но мнозина гледат ... н€как си ей така - за спорта.

 

»стори€та си продължава Ц јлис (ћила …овович) все се бори със зомбита и търси начин да си отмъсти на корпораци€та, виновна за това. јко случайно пък сте изпуснали първите две части, по€сн€вам Ц ужасен вирус превръща хората в зомбита канибали. ¬ирусът идва от една корпораци€, където јлис е изпратена заедно с екип, подобен на спец отр€д. ¬ крайна сметка екипът е из€ден, с изключение на не€, а пък «ем€та тръгва към јпокалипсис (ако екипът си беше свършил работата в първата част и за кой ли път подобаващо беше спасил света, сега можеше и да ги н€ма ти€ две части, които продължават недорзумението).

 

 ритиката по филма си е все така убийствено жестока. “о и н€ма как да е друго €че, просто никой човек, малко от малко имащ пон€тие от филми, не би си позволил да каже нещо хубаво за н€ко€ от трите части. «рителите досега така и не са изказвали кой знае колко добро мнение. ќценките на филма като вот не са лоши, но пък феновете, които дават мнение, а не само кликат по звездички, си поддържат тезата, че филмът не струва. явно феновете на шутър-екшъни обичат стрелбата без особен смисъл и губене на време в думи или нещо от сорта.  аквото и да се напише фактът е един - докато има хора, които да ги гледат, ще се прав€т такива филми.

 

 
 

–≈ Ћјћј

–≈ Ћјћј

–≈ Ћјћј

       

–≈ Ћјћј

ћ≈—≈„≈Ќ ј–’»¬

   

Ќќ≈ћ¬–» 2007

ћ≈—≈„≈Ќ ј–’»¬

   
 
 
 

–†–Х–Ъ–Ы–Р–Ь–Р

 
 
 
 
 

–Ч–Р –Э–Р–° | –Х–Ъ–Ш–Я | –†–Р–С–Ю–Ґ–Р | –Ъ–Ю–Э–Ґ–Р–Ъ–Ґ | –†–Х–Ъ–Ы–Р–Ь–Р | –Я–Ю–Ф–Ъ–†–Х–Я–Р | –§–Ю–†–£–Ь | –£–°–Ы–Ю–Т–Ш–ѓ

¬© 2004вАУ2007 вАҐ www.imm.svetu.com вАҐ вАЮ–°–≤–µ—В–™вАЬ –Ю–Ю–Ф вАҐ –Т—Б–Є—З–Ї–Є –њ—А–∞–≤–∞ –Ј–∞–њ–∞–Ј–µ–љ–Є! вАҐ –¶–Є—В–Є—А–∞–љ–µ—В–Њ –љ–∞ –Љ–µ–і–Є—П вАЮ–°–≤–µ—В–™вАЬ –µ –Ј–∞–і—К–ї–ґ–Є—В–µ–ї–љ–Њ!

–°—В—А–∞–љ–Є—Ж–∞—В–∞ –µ —Б—К–Ј–і–∞–і–µ–љ–∞ –Њ—В —Б—В—Г–і–Є–Њ –°–≤–µ—В–™ –Ф–Є–Ј–∞–є–љ