»нтернет младежка меди€ Д—ветЏУ

ENGLISH VERSION

ЅЏЋ√ј–— јта младежка меди€ є 1

 

 

Ћ

ј

ћ

ј

 
   
 
 

21.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>Фѕрокл€тието на жабатаФ - роман на годината

 

— годишната награда за българска проза на книжарници "’еликон" беше удостоен романът на ≈мил јндреев "ѕрокл€тието на жабата", предаде Ѕ√Ќ≈—. ѕризът за съвременна българска проза беше връчен за шести път. Ќаградата на писател€ беше връчена от √инка ѕанайотова, един от собствениците на веригата книжарници. ≈мил јндреев е роден на 1 септември 1956 в Ћом. «авършил е английска филологи€. –аботил е като учител, журналист, преводач и преподавател по английски в Ѕогословски€ факултет на —офийски€ университет. јвтор е на сборниците с разкази "Ћомски разкази" (1996), " ъсен сецесион" (1998), "ќстровът на пи€ниците" (1999), на романите "—тъклената река" (2004; награда ¬»  за 2005), "ѕрокл€тието на жабата" (2006) и на пиесите "ƒа убиеш премиер" (2004), "»ман€ри", "Ѕебето". Ќегови текстове са превеждани на английски, полски и сръбски. ∆ивее в —офи€, но по-гол€мата част от годината прекарва в средногорската махала –авни –ът. “ази година журито връчи и извънредна награда за документалистика на ¬еселин Ѕранев за "—ледени€т човек - спомени предизвикани от документи". “ой получи и наградата на читателите. ¬еселин Ѕранев е роден в —офи€ през 1932 г. «авършил е право в —офийски€ университет, след което е бил журналист, сценарист и кинорежисьор. јвтор е на две белетристични книги - "„аша кафе сутрин" (1966) и "ќсъмване без н€кого" (1967). —ценарист на игрални и телевизионни филма и режисьор на "«аписки по българските въстани€" (1980 - седем от тринадесетте серии), "’отел ÷ентрал" (1983), "”бийства" (1987), "—умрак" (1989, спр€н) и др. ќт 1997 г. живее в  анада. Ћитературната награда У’еликонФ е учредена през 2002 г. и си постав€ за цел да поощр€ва български писатели и художествените достойнства на т€хното творчеството. Ќаградата включва скулптура, изобраз€ваща орел (изработка на скулптора-писател ≈вгени  узманов), и сума от 2000 лева. Ќаградата на читателите е "÷ветето на ’еликон" - бронзова пластика на стрелици€, вплетена в слънчев диск. “€ е изработена от скулптора ќгн€н ѕетков от Ѕургас. Ћитераторът …ордан ≈фтимов об€ви проф. Ѕор€на ’ристова, директор на Ќародната библиотека "—в.—в.  ирил ћетодий" за председател на журито на наградата "’еликон" за 2007 г.

 

Dir.bg

 

20.12.2007 г.

ƒимитър ћандраджиев

 

>Д’Ћјѕ≈“ј“ј » „ј–Ћ»Ф - Ќационален конкурс за детско творчество с герой „арлз „аплин

 

ќрганизатор Ц “V7

—ъорганизатори Ц Ќ”»» Д»ли€ ѕетровФ и галери€ ДƒебютФ

 

÷ел на конкурса:

ƒетството на поколени€ хлапета, родени през ’’ век, е минало с филмите на н€мото кино и в компани€та на „арли „аплин Ц един от големите, знакови гении на всички времена. Ќо новото поколение деца Ц хлапетата на ’XI век, са други. “е си игра€т с компютри, познават всевъзможни големи, малки, истински и най-вече купища измислени ДзвездиФ. ѕосто€нно са Дсъблазн€ваниФ да участват във всевъзможни рекламни ДконкурсиФ събуждащи потребителското в т€х. “е, обаче, не познават кумира на своите родители Ц „арли „аплин Ц истинска вселена от талант, енерги€, любов и хуманизъм. Ќай-добри€т начин да приобщим децата от новата генераци€ към ценностите на „аплин е чрез неговото изразно средство Ц творчеството. –исунката е най-лични€т начин на израз€ване и хлапетата могат точно така да бъдат предизвикани, привлечени за творчество, вдъхновени и стимулирани от филмите на „аплин, които “V7 ще излъчи от 13 декември 2007 до 21 март 2007.

 

¬ъзраст на участниците:

¬ конкурса могат да участват деца и ученици от 6 до 18-годишна възраст в три възрастови групи:

ѕърва - от 6 до 10 години

¬тора - от 11 до 14 години

“рета - от 15 до 18 години

 

јко участват деца от професионални училища по изкуствата и школи, те ще бъдат оцен€вани отделно и ще се конкурират помежду си във вс€ка от трите възрастови групи.

 

 онкурсни жанрове: портрет, рисунка, комикс, домашно видео Ц видеоклип

 

ћатериали:

”частниците могат да изпращат произведени€ изпълнени с материали по техен избор:

- графични рисунки в духа на чернобелите филми изпълнени с молив, туш, креда

- рисунки изпълнени в цв€т Ц акварел, темпера, гваш, цветни моливи, пастели, флумастри, маркери, както и в смесена техника, колаж ( в т.ч. и изображени€ постигнати чрез компютърни технологии)

- в раздела за видеоклип носител€т е DVD, а клипът не е по-дълъг от 1 минута

 

‘ормат на листа: по избор, но не по гол€м от 50 см / 70 см

 

Ќа гърба на вс€ка рисунка или на обложката на dvd-то тр€бва да има точна информаци€ за участника: трите имена, възраст, дом. адрес, телефони за връзка, училище, клас

 

јко участникът е член на школа по изкуствата, нека също € посочи.

 

—рок:  раен срок за изпращане на конкурсните произведени€ (дата на пощенското клеймо) 31 март 2008 г.

 

јдрес на конкурса: —офи€ 1407 бул. Дƒжеймс ЅаучърФ є100, TV7, за конкурса Д’лапетата и „арлиФ

 

Ќагради:

—пециално жури ще излъчи по три наградени творби във вс€ка възрастова група, както и една специална награда за видеоклип. Ќаградите са DVD плейъри, а за видеоклипа и излъчване по TV7.

Ќаградените и номинираните от журито творби ще бъдат показани в изложбата Д’лапетата и „арлиФ в галери€ ДƒебютФ, —офи€, бул. Д¬асил ЋевскиФТ62 от 16 април 2008 г. Ќаградените автори ще бъдат поканени да гостуват в предаването за култура на TV7 Д5 по –ихтерФ.

 

17.12.2007 г.

ƒимитър ћандраджиев

 

>√алери€-книжарница —офи€ ѕрес открива изложба на ƒимитър ¬итков 2 години след смъртта на художника

 

»зложбата се организира с любезното съдействие на јгенци€ —офи€ ѕрес, —ъюз на българските художници, галери€-книжарница —офи€ ѕрес

 

√алери€ Ц книжарница —офи€ ѕрес (ул.Ф—лав€нскаФ 29) представ€ непоказвани рисунки, акварели и живопис на рано напуснали€ ни ƒимитър ¬итков от 18. декември 2007 до 18. €нуари 2008.

 

≈кспозици€та включва 30 камерни творби - пейзажи, голи тела и портрети от ателието на художника. јвтор със своенравна лини€ на поведение, надарен и чувствителен живописец , ƒимитър ¬итков остава с благородното си присъствие българското изкуство. «а него при€тели казват:

 

Дƒимитър ¬итков е художник, който предпочита мълчанието пред думите. “рудно е да бъде накаран да говори Ц без значение за картините или за себе си. “ака го виждам често: умълчан и вглъбен сред дима от неизменната цигара, присъстващ в ста€та и не съвсем...—лед това по естесвен път идва асоциаци€та за платната му Ц една спокойна тишина, отвъд ко€то откриваш неподозирани гласове и звуци...Ф ѕетър «мийчаров

 

Д—€каш платната на ¬итков се раждат от свързването на зримата и духовна човешка реалност и реалността на самата живопис.
...∆ивописта на ¬итков провокира с благородството на човешките чувства и всеобщата ни потребност от красота.
 азват, че едро скроените хора са добри и чувствителни. ƒа познаваш такъв човек е удоволствие, а когато той е и при€тел, това е привилеги€.Ф »вайло ћирчев

 

ƒимитър ¬итков (05 декември 1953г. - 18. декември 2005г.) е роден в гр. —офи€. ќт 1969 до 1973 год. учи в ’удожествената гимнази€ - —офи€.ќт 1975 год. учи живопис в Ќ’ј при проф. —ветлин –усев, при когото се дипломира през 1981г. ќт 1984 г. е член на —Ѕ’. ѕрез периода 1981- 1983г. работи като уредник в музе€ в “ърговище и води школа по изобразително изкуство. ѕериодът 1984-1988 посвещава на учителската професи€- преподава рисуване, а от 1988 до кра€ на 2004 работи като уредник и главен фондохранител в Ќ’√. ќт дипломирането си участва в почти всички представителни изложби организирани от —Ѕ’ .

 

”части€ в международни пленери:

2004 - гр. Ѕалчик- живопис

1999 - гр.ќхрид, ћакедони€-живопис

1998 - гр. —мол€н-живопис

1994- гр. “ърговище - международен пленер за акварел

1987 - —енеж - –уси€ - живопис

1986 - –епублика  оми- живопис

1982- гр. отбус, √ермани€- живопис

 

ѕрави над 18 групови изложби между '83-та и 2004-та година в галерии из ц€лата страна, јвсри€ и „ехи€, включително юбилейната в галери€ "–айко јлексиев", —офи€ през 2004. »ма 11 самосто€телни излжби в —офи€, ѕловдив, “ърговище и —копие, ћакедони€.

 

Ќегови творби са собственост на: Ќ’√, —√’√, ’√-“ърговище, ’√- ¬идин, ’√- ѕазарджик, ’√- —ливен, ’√-ƒобрич, ’√- –усе, частни колекции в Ѕългари€, √ърци€, —јў, Ѕелги€, ‘ранци€, ’оланди€, √ермани€, —ърби€, ћакедони€, Ќова «еланди€ и др.

 

16.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>Ќационална награда за поези€ "»ван Ќиколов" 2007

 

“ринайсети€т поред носител на приза ще стане известен на 18. декември

 

«а 13-ти път »здателска къща ∆анет 45 ще връчи годишната Ќационална награда за поези€ Д»ван ЌиколовФ. ƒатата е 18 декември 2007, 18.30 часа в Ќационална библиотека Д—в. —в.  ирил и ћетодийФ Ц —офи€.

 

ќт 108-те книги, постъпили за участие в конкурса, жури в състав ≈катерина …осифова, »ван ÷анев, Ќиколай «а€ков, √еорги √осподинов, –умен Ћеонидов и Ѕожана јпостолова номинира следните шест книги:

 

√еорги ћаринов, Д“ъмнозелени€т цв€т на нощтаФ

»здателска къща ∆анет 45 Ц ѕловдив, 2007

 

—илви€ „олева, ДѕисмаФ

»здателска къща ∆анет 45 Ц ѕловдив, 2007

 

ƒимитър —тефанов, Д„овешки, твърде човешкиФ

»здателство ’ј…Ќ», —офи€, 2007

 

»ван ∆елев, ДЅез пепелФ

»здателство Ѕългарски писател, —офи€, 2006

 

–ада јлександрова, Д¬сички ангели сп€тФ

»здателско ателие јб, —офи€, 2007

 

Ѕожидар Ѕогданов, Дƒемиургически упражнени€Ф

»здателство ‘абер, ¬. “ърново, 2006

 

Ќаградата е плакат от художника ’ристо √очев, придружен от парична преми€ в размер на 5 000 лв.

 

Ќационална награда "»ван Ќиколов" e учредена от »  ∆анет 45 през 1994 г. и се връчва ежегодно в две категории:

Х за ц€лостно творчество;

Х за най-добра поетична книга.

 

Ќосители на наградата през годините са такива из€вени български поети и писатели като ’ристо ‘отев,  онстантин ѕавлов, ¬ера ћутафчиева, »ван ÷анев, ≈катерина …осифова, »ван “еофилов, Ќиколай  ънчев,  алина  овачева, Ќиколай «а€ков, »ван ћетодиев, —танка ѕенчева, едновременно с по-младите им колеги јни »лков, √еорги √осподинов, ƒобромир “онев, —офи€ Ќесторова, —илви€ „олева,  расимира «афирова,  ристин ƒимитрова, јнтон Ѕаев, јлександър —екулов, ѕетър „ухов.

 

15.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>Aedas получава наградата на Autodesk Revit BIM Experience Award за иновативно проектиране в ƒубай и ’онг  онг

 

’онгконгската компани€ преодол€ва предизвикателства в проектирането на жилищни и образователни сгради с помощта на Revit Architecture

 

Autodesk, Inc. об€ви, че международната компани€ Aedas със седалище в ’онг  онг получава наградата Revit BIM Experience Award за това, че е използвала софтуерни€ продукт Revit Architecture за създаване на забележителни сгради из цели€ св€т, сред които е и новата 83-етажна жилищна кула-небостъргач в ƒубай.

 

ћодулната усукана фасада на кулата включва повече от 10 000 остъклени рамки. Ѕлагодарение на Revit Architecture, международни€т екип усп€ бързо да визуализира, да провери възможността за постро€ване и икономическата приложимост на сложната извита, неносеща конструкци€ на стените.

 

Ќаградата Revit BIM Experience Award се присъжда на търговски фирми, образователни институции или отделни лица, които използват платформата Revit за изработване на комплексни проекти, за по-добро сътрудничество между екипите, работещи по различните проектни части, и за увеличение на производителността и засилване на природосъобразните принципи в строително-проектантските процеси.

 

УAedas се стреми да осигури възможно най-добрите проектантски решени€ за нашите клиентиФ, каза ƒейвид ‘унг, старши съдружник и директор на BIM. У— помощта на Revit Architecture ние можем да създаваме подробни проекти, които позвол€ват близката интеграци€ и комуникаци€ с нашите клиенти и други бизнес партньори от отрасъла.Ф

 

«а наградата Revit BIM Experience Award

 

Ќаградата Revit BIM Experience Award е предназначена за професионалисти и преподаватели в областта на проектирането и строителството, които промен€т този отрасъл чрез изграждането на информационни модели за архитектурно-строителните обекти. Autodesk присъжда тази награда на фирми, които са се отличили с новаторство при използването на платформата Revit (Revit Architecture, Revit Structure и Revit MEP) за изграждане на информационен модел на архитектурно-строителни€ обект на един или н€колко проекта.

 

ѕроектантски предизвикателства

 

ƒокато работи по един от последните си проекти - Community College City University Building (CCCUB Ц сградата на √радски€ обществен университет) в ’онг  онг, Aedas усп€ва да рационализира проектантските процеси, както и да идентифицира и да преодол€ва по-лесно пречки преди започване на строителството благодарение на създадени€ с помощта на софтуера Revit Architecture BIM (информационен модел на архитектурно-строителни€ обект), гарантиращ перфектна координаци€ на предадената информаци€ и документаци€ по време на проектантски€ процес, като всички документи, които се изискват според наредбите на ’онг  онг, са автоматично изчислени и създадени директно от модела Revit.

 

УЌачинът, по които Aedas използва Revit Architecture, ни дава превъзходен пример за това как една фирма, ко€то използва BIM, може по-рентабилно да управл€ва комплексни проекти, успешно да ръководи международни екипи и да осъществ€ва ефективна координаци€ с други проектни части, за да осигури на клиентите си напълно интегрирани и достъпни проектантски решени€Ф, каза ƒжей Ѕхат, старши вицепрезидент на Autodesk AEC Solutions. УAutodesk са напълно отдадени на ангажимента да поддържат интеграци€та и близката комуникаци€ в строителни€ отрасъл, и ние сме щастливи да отбележим рол€та на Aedas за разпространението на BIM в цели€ св€т.Ф

 

15.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>–етро и аристократизъм в зимните тоалети

 

Ѕрошки, перли, дантели и воалетки, скъпи материи и бродерии

 

ƒизайнери като ƒиор и ∆ан-ѕол √oтие се вдъхновиха от кралските фамилии, английските и френските салони от кра€ на 19-ти и началото на 20-ти век. —емпли дрехи с интересни аксесоари, като цветните брошки и нанизите от естествени перли са идеални за парти и за постигане на визи€та на член от висшето общество.  оприната е задължителна. — рокл€ с бродери€ от мъниста или семпла черна рокл€ с брошка, инкрустирана с цветни кристали, вие ще сте принцесата на партито.

 

«а всекидневието заложете на б€ла риза с черен дантелен потник върху не€ и с нанизи от перли. Ќе забрав€йте ръкавиците и воалетките, но не прекал€вайте. ѕочерпете вдъхновение от старите филми и снимки.

 

14.12.2007 г.

¬ера ’инчева

 

>Уƒа го задържа на вс€ка цена!Ф

 

јко си се зачитал по-задълбочено в морето от женски списани€ или си писал активно в съответните форуми в интернет и си от наблюдателните, н€ма как да не си забел€зал един особен и дразнещ недостатък в мисленето и поведението на пишещите там.  ато че ли н€ма как подобно издание да не бълва купища УполезнаФ информаци€ тип У ак да си го върна, след като ме напусна заради друга?Ф, У“ой ми изневери, но не мога без негоФ, УЌай-важното е да си запазиш семейството, каквото ще да става!Ф, УЌ€ма мъже, които да не лъжат, колкото по-бързо се нагодиш към ситуаци€та, толкова по-добре!Ф, У ак да изневер€, без да ме хванат?Ф, У ак да победим любовницата/да разведем женени€ мъж?Ф

 

—ед€ и направо се чуд€ в кое време си мисл€, че живе€ и в кое се оказва, че съм попаднала. ј уж мъжът и жената б€ха равни и имаха еднакви права и задължени€ и свобода да прав€т или не, каквото пожела€т. «ащо такова старомодно мислене така натрапчиво ми напомн€ на УдревносттаФ и поучителни истории като У√ерацитеФ? ≈, да, но времето на жертвоготовната до смърт ≈лка мина отдавна и днес жената не само, че е самосто€телна, но като се огледам за красноречиви примери Ц е и много повече УмъжФ. ƒнес н€маш друг избор освен да се вземеш в ръце, да хвърлиш розовите очила и да се опиташ да направиш от то€ кратък, несигурен и проклет живот нещо повече от кариерата на майка и съпруга.

 

ƒа, така е, всички сме възпитани с приказките за принцеси, заети да чакат ћъжа да благоволи да ги намери. ¬с€ка от нас е рисувала булчински рокли и е играла с куклите на мама и бебе. Ќо в един момент порастваш и разбираш, че приказната сватба, гол€мата любов и бракът са финални надписи само във филмите, а наживо сериите се нижат една след друга с главозамайваща скорост и незадължително Ц смислени, логични и по твой вкус. » УпринцътФ, в повечето случаи е принц само в началото, а след известно време н€как подозрително заприличва на жаба. » вместо да реши всичките ти проблеми със замах, по-често промърморва Уќправ€й се!Ф, или пък Ц о, ужас! Ц възпитан е с убеждението, че жената му е майка и е създадена да бди над него.

 

Ќе мога и не мога да си представ€ защо жената векове наред е възпитавана убеждението, че т€ е по-низш организъм и тр€бва да изкупва неземната си тъпота, сливайки се с тапетите и мебелите вкъщи. ј още повече пък сега, когато завършваш с по-добър успех от Ќего в гимнази€та и университета, а отново си дискриминирана и взимаш 5 пъти по-малка заплата за 5 пъти по-квалифициран труд. „удно ми е дали н€кога ще се сложи край на това унизително УпровинциалноФ разбиране Ц У акъвто и да, мой и не го давам, поне за пред хората да сме щастливи, че иначе срамота!Ф Ќе дай си Ѕоже да се сблъскаш с великото нещастие той да не се ожени за теб, дори и бременна.  аква наглост! “а как може да има собствени планове, които да изключват мен! “а как си позвол€ва изобщо да мисли и да диша!

 

„удно как най-св€тото иначе чувство ни превръща в призрак на самите себе си. » как изведнъж се оказва, че милата, красива, отрудена и идеална съпруга отглежда, освен децата, които е родила и още едно Ц отдавна пораснало. Ќе ти ли е н€как си неудобно да се вкарваш в подобни УфилмиФ и накра€, уморена до смърт, остар€ла от грижи и безинтересна да бъдеш замен€на с н€ко€ свежа, безгрижна и красива девойка? » какво правиш ти в такъв случай Ц вслушаш в мъдрите съвети на момичетата по форумите и тичаш на фризьор, козметик и стилист, за да Е паднеш на колене пред разглезеното дете и да му се извиниш, че си заприличала на Ѕаба яга, в стремежа вс€ка вечер да има поне хл€б на масата, че иначе не се знае дали н€ма да умрете от глад.  аква вселенска мъдрост!  олко достойно за уважение!

 

»ли пък другата крайност Ц възпитана от мама в традициите на куклата Ѕарби, за теб е безкрайно обидна дори мисълта да положиш усили€, за да изкараш сама пари. јма как Ц толкова време, нерви и средства, инвестирани в теб заслужават ли да прашен офис, за€длив шеф и заплата Ц колкото за едно кафе в любимото ти заведение? » мацката, ко€то добре си знае цената, се лепва за първи€, способен да си € УпозволиФ и е напълно убедена, че да те издържат е все едно да те черп€т по заведени€ Ц напълно естествено и в реда на нещата. Ќе й хрумва и за миг, че за здраво, младо и неглупаво момиче такива отношени€ са си н€как намирисващи на покупко-продажба и си имат съответното неласкаво име. » че, освен мама и татко, никой друг не дава, без да очаква нещо в зам€на.

 

 ато че ли най-колоритни са Участните детективиФ сред този панаир на суета и твърде много енерги€, впрегната за безсмислени цели. Ќаправо немислимо е с какво умение кроткото, крехко ангелче се рови методично из чатове, телефони, портмонета, полуизтрити касови бележки само и само да откриеЕ и т€ не знае точно какво. » даже не остав€ следи. јко пък € хванат, железни€т довод е готов: У огато двама души се обичат, тайни н€ма!Ф ¬секи намек за лично н€какво си пространство, което не бива да бъде нарушавано, на този истински прокурор му звучат като доказателство за вина. Ѕез право на обжалване и с издадена вече присъда. ј хванат ли възможната изкусителка Ц светът ще й се стори тесен!

 

«ащото това е общото между всички жени, превърнали се неволно в пи€вици, отча€но вкопчени в един мъж, като ли е последни€т на зем€та. ћного р€дко УмъжленцетоФ е виновно т€ да не се чувства щастлива, въпреки чудесата, които прави да € виждат с него и да ги сочат като образцова двойка за пример на всички. ¬инаги има лоши жени, които те дебнат с единствената цел, за да ти откраднат щастието и верните и добри пораснали деца са били поставени пред свършен факт, за да ти изневер€т и да те изостав€т, ама иначе безкрайно те обичат, зна€т, че ти си ∆ената и презират другата.

 

Ћично аз не съм вид€ла нито една истински щастлива последователка на мотото : У— мъж до мен Ц каквото и да става!Ф, ала те си в€рват, че живе€т в приказка и съжал€ват Устарите момиФ, които живе€т самотни и необичани. Ќикой не се е излъгал да ги УвземеФ, никого не са успели да вържат.  акви жени са? ј вразумителните съвети да не искаш нещо на вс€ка цена и да бъдеш готова винаги за най-лошото, им се струват злоба и завист. ќбаче н€къде тайно ги гризе съмнението и изумлението, че има и жени, които не се чувстват длъжни да бъдат Умилосърдни сестриФ във вс€ка ситуаци€ и да прощават вс€ко Умалко прегрешение. ј дали не си игра€т пон€кога с чувствата ни, защото сме удобни, сигурни, винаги прощаващи, винаги с готови оправдани€?

 

«ащо ли в мъжките списани€ почти н€ма статии: У ак да € задържа?Ф ћоже би, защото мъжете все пак са разбрали, че веднъж счупено, дори и да го залепиш, че ремонтирано, но не и здраво? » предпочитат да си тръгнат с добрите спомени от хубавите моменти, преди да са се изродили в н€какъв блудкав фарс.

 

11.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>Ћофт е м€сто за живеене. ѕри това огромно!

 

Ћофт се наричат онези странни апартаменти и пространства, които приличат на хангар, имат минимално количество стени и разбира се огромни прозорци.

 

“ози стил в модерната архитектура се заражда в кра€ на 70-те и началото на 80те години на минали€ век в —јў. ѕериод, в който цените на имотите в големите градове бележат ръст и за много хора става непосилно да живе€т в централните градски части. “огава в употреба влизат изоставени складове и фабрики, които тр€бва обаче да бъдат пригодени за живеене.

 

ћоже би точно такава е бъдещата тенденци€ и в Ѕългари€, а именно изместване към индустриалните зони и вкарване в употреба на стари складове и фабрики.

 

Ќай-забележителното при този тип помещени€ е пространството, защото стени и етажи просто липсват. ≈динствените помещени€, които са отделени са само най-често бан€та и спалн€та като в повечето случаи т€ е разположена на полу-етаж, или така наречени€т мецанин.

 

јпартаментите в стил лофт, освен че са доста широки, са и доста високи, за това никак не е учудващ фактът, че се намират най-често в подпокривните пространства.  ато се има предвид, че сградите в миналото са били фабрики и складове, характерни са големите прозорци.

 

ѕо принцип прозорците започват от пода и стигат до тавана като представл€ват огромни витрини, а доста често прозорци има и по сами€т таван. ѕри по-луксозните лофтове има и стъклени куполи. ѕо принцип такъв тип жилища са предпочитани от хора на изкуството, ексцентрици или хора с по-нестандартно мислене.

 

Ќастилките в тези помещени€ по-принцип са по груби като това са най-често бетон или дюшеме. ѕри стените положението не е по-различно, там голите тухли си остават на власт. ƒруго интересно решение за стените е част от т€х да бъдат покрити с гипсокартон като по този начин се получава гладка стена, на ко€то могат да бъдат залепени плочки или също да бъде бо€дисана.

 

—ъс сигурност най-гол€м интерес буди въпросът за отоплението на тези помещени€. Ќай-лесни€т начин за отопление е парно с котел и камина. јко използвате климатична система не забрав€йте да оставите въздухоотводите открити.

 

ѕри осветлението най-актуални са големите индустриални метални лампи.

 

“ук минимализмът е на власт и това важи и за мебелите. »зчистени линии и форми, б€ло и черно, стъкло, пластмаса, метал.

 

ѕо tialoto.bg

 

10.12.2007 г.

¬ал€ »ванова

 

>≈рна ѕapuc представ€ книга в Ѕългари€

 

—ветовноизвестната писателка ≈рна ѕapuc беше на посещение в Ѕългари€. ¬изитата имаше за цел да представи новата й книга Ђ ƒълги сенки ї, представена на български€ книжен пазар от издателство Ђ ѕарадокс ї. The Cristian Science ћонитор /—јў/, The New Statesman /¬еликобритани€/ и The Gylobe and Mail / анада/ определ€т труда и като най Ц добра книга на 2001 година. Уƒълги сенкиФ е включена от Literary Review през 2005 в списъка на стоте най Ц важни книги на  анада за всички времена. ѕисателката беше поканена от катедра –оманистика на —офийcки€ университет на среща със студенти, любопитни да се докоснат на живо до авторката.

 

¬ продължение на три години, през които прави проучвани€та си и събира материал за Уƒълги сенкиФ, ѕapuc пътува сама из ‘ранци€, √ермани€, ёжна јфрика, Ѕосна, —ърби€, япони€, американски€ ёг. ¬ книгата си пистелката разбулва тайни, кътани дълбоко в душите на хората, с който се е срещнала, свидетли и жертви на опустошителните следcтви€ от ¬тората световна война, най Ц вече като морални травми. У ѕаметта може да бъде заличена от документите, съхран€вани в институции Ц музей, архиви, библиотеки, филмотеки, но не може да бъде изтрита от съзнанието на индивида, защото подобно заличаване предполага физическо ликвидиране на очевидеца ї /доц. д-р “. ћонова/.

 

≈рна ѕapuc е родена в “оронто,  анада, в еврейско семество. «авършила е университета в “оронто и —орбоната в ѕapuж. “ворческата си кариера започва през 1970 година като журналист, литературен критик, преводач от английски и френски, а след това и като автор на документална проза.

 

≈рна ѕapuc е автор на шест книги, носител на десет национални и международни награди за литература.У ƒълги сенки У е дръзко u интелигентно изследване на начините, по които народите лъжат сами себе си, на белезите, които тези лъжи остав€т върху нацианалната им идентичност.

 

07.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>Book crossing - "451 градуса по ‘аренхайт" на 21 век

 

–оманът на –ей Ѕредбъри Д451 градуса по ‘аренхайтФ е определ€н за научнофантастичен роман, но въпреки това- антиутопи€. ўе рече Дсрещу утопи€таФ, т.е., срещу това, което ние, рационалните хора см€таме за невъзможно да се случи- т.е., нещо, което ≈ възможно да се случи. «ащото то звучи антиутопично на хора, които съзнават, че това ДнещоФ може да се случи и фантастично за тези, които не осъзнават, че им се случва. ј за времето на написване на романа на Ѕредбъри (времето на маккартизма в —јў), всичко е било с гриф ДЌапълно възможно, всичко е възможноФ.

 

»мето на романа идва от химическото свойство на харти€та да се самозапалва при температура 451 градуса по ‘аренхайт (233 градуса по ÷елзий).

 

–оманът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и потребителското мислене, а книгите са забранени и подлежат на изгар€не. ћалката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст н€ко€ книга, за да € направи достъпна за следващите поколени€.

 

«вучалото преди като безумие- да се гор€т книги- в това измислено общество до такава груба степен е станало реалност, че хората са повели борба срещу него с единственото, което ги прави най-страшни€ зв€р на зем€та- необ€тните възможности на разума.

 

—ъзнанието, че нико€ модерна култура не е заместител на книгата, съзнанието, че да гориш книги, вс€какви книги, е смъртен гр€х срещу ц€лото човечество. “ези хора-книги на –ей Ѕредбъри са превърнали утопи€та в антиутопи€, защото са видели, че такива неща се случват.

 

ƒнес, както обичат да обобщават повечето културолози на съвремието, във времето на масовата култура, на изтритите граници, на глобалното село, на човекът в света срещу монитора, ние, днешните хора, за гол€мо съжаление живеем още в утопи€та. «наем, че горенето на книги е гр€х, видели сме го по филмите, знаем, че старите книги и писани€ са култура, ко€то е определ€ла ценностите на обществото. Ќо въпреки това, въпреки всички тези знани€ и достъп до информаци€, ние палим кладата и € нагр€ваме до 451 градуса по ‘аренхайт. Ќикой не ни кара, ние сами.

 

» това е най-страшното- от толкова много интернет, телевизи€, ходене напред-назад, документаци€, вестници, рекламни брошури, вече € н€ма  нигата. “€ или е безметежно неразбираема за нас поради древни€ си характер, или е направена на филм /което ще ни резюмира сюжета само в н€какви си час и половина, вместо в ц€ла седмица/, или е качена в интернет /в резултат на което ще прекараме часовете си пред монитора!/./ Ќ€ма ги вече тези мили при€телски ритуалчета на интелектуалната еманципаци€ Д»маш ли тази книга? ћол€ те, дай ми € да € прочетаФ, Д≈ди-ко€-си книга е неоткриваема, вече не се издава, а така исках да € прочетаФ и пр. ¬ече всичко е откриваемо, преиздавано, качено в мрежата... и вече не ни интересува, не ни вълнува със сво€та неповторимост, н€ма романтиката на трудната му намираемост, на важността на сюжета му, на посланието, което всички тр€бва да знаем, радостта от намирането му и тъгата при разд€лата, интимността, ко€то носи на кориците си през колко ли ръце и съдби е минало.

 

 нигата, она€, с меките или твърди корици, с написаното, напечатаното на страниците й, с миризмата на нов печат или дъха на прах от пожълтелите й страници, вече не ни интересува. «алива ни толкова нужна и ненужна информаци€, че вече н€ма м€сто за още. —ами палим кладата и горим не само книгата, горим иде€та за книгата и четенето. » никой не ни кара насила, което е най-лошото, »маме толкова много въможности, че не искаме да се възползваме от т€х- още по-лошо. ƒа ни беше карал н€кой да горим, да се отказваме, поне щ€хме да разберем размерите на това чудовище. —лава Ѕогу, диктатори у нас н€ма, по света останаха твърде малко, затова обществото тр€бва н€как само да намери начин да се справи със себе си и собствените си изродични про€ви, да превърне утопи€та в антиутопи€ преди да е станала реалност.

 

— това именно се е заело най-модното и ново-новеничко движение на масовата култура- бууккросинг /book crossing/. Ѕуккросинг представл€ва пускане на книги Дна свободаФ и прослед€ване на техните пътешестви€ и хората, чийто живот са докоснали.

 

Ѕууккросингът накратко означава, да съумееш да се отървеш от закостенели€ в теб фетшизъм към притежаването на нещо и да го споделиш, ей така, безплатно, безвъзмездно с другите. ƒа вземеш н€ко€ книга от библиотеката си и да € оставиш н€къде /има и определени места за това дори в —офи€/ и да си тръгнеш. —лед теб ще дойде н€кой и ако е истински фен на книгите, на четенето, не се е замъглил от масовата култура, той да € вземе, да € прочете, след което да € остави за следващ. »ли да € задържи, но да пусне Дна свободаФ друга сво€ книга. Ѕууккросърите са като героите на Ѕредбъри- те паз€т книгата, четенето, прежив€ването, в света на масовото и свръхинформиораността. ѕаз€т хората, обществото, света от това да спрат да четат, да спрат да мисл€т, да станат подопечни на mass communications и прочие. ѕаз€т от самите нас, от вътрешната клада на 451 градуса и по този начин се превръщат в хората-книги на Ѕредбъри на 21 век. Ќо задачата тук е малко по-трудна. ѕърво, никой не ги заплашва. ¬торо, те не паз€т само книгата, но и иде€та за четене. “рето и напълно в духа на съвремието- те са мост между културите. » най-важното- връщат живота на самата книга, не се налага да го живе€т вместо не€.

 

—ъздател на bookcrossing е американски€т програмист –он ’орнбейкър. »де€та за буккросинг възниква през март 2001 г. ”ебсайтът стартира около четири седмици по-късно, на 17 април 2001 г. ѕрез първите 11 месеца посещението на сайта е слабо, само 100 нови членове всеки месец. ѕрез март 2002, обаче, всичко се промен€ след публикаци€ в ДBook magazineУ, ко€то дава началото на големи€ медиен интерес към буккросинг, който продължава и днес. –езултатът от гол€мата иде€ и големите медии е, че понасто€щем около 300 нови буккросъри се регистрират в сайта всеки ден.

 

Ѕуккросърите регистрират книгите на сайта, така че вс€ка книга да получи свой собствен номер (BCID= Bookcrossing ID number; буккросинг идентификационен номер), който се използва за да се означи книгата. ’ората, които ДхванатУ освободена книга, следват инструкциите дадени на етикета: да посет€т сайта на www.bookcrossing.com, за да вид€т къде е била книгата и да направ€т нов запис, за да узна€т буккросърите преди т€х, че т€ е в добри ръце. Ѕуккросинг по уникален начин синтезира случайността, приключението, алтруизма и литературата. “ова е неповторима амалгама, на ко€то истинските библиофили не могат да усто€т. Ѕуккросинг се превръща в световна безплатна библиотека. ¬ името на книгата. ¬ името на четенето.

 

 ратък речник на бууккросинга:

 

Ќай-основното м€сто - сайтът на бууккросинга, откъдето книгите се прослед€ват и идентифицират- www.bookcrossing.com

 

 росинг зона - м€сто, чийто собственик или управител е съгласен на територи€та на неговото заведение да бъдат освобождавани книги. ¬ —офи€ институционализирани кросинг зони са "јпартаментът" (ул. "Ќеофит –илски", до "”го" на малките пет кьошета), "ћагазин за време и чай" (ул. " н€з Ѕорис ≤" 65) и къща-музей "ѕанчо ¬ладигеров" (кв. Ћозенец, ул. "якубица" 10).

 

»дентификационен номер - буккросърите регистрират книгите в сайта, така че вс€ка да получи свой BCID (Bookcrossing ID number, буккросинг идентификационен номер), който се използва, за да се означи книгата.

 

Bookring - система, при ко€то хора, които се интересуват от една и съща книга, си € препращат един на друг по пощата, след като са € прочели.

 

Bookray - същото като при вookring, но вместо накра€ книгата да се върне при собственика си, т€ продължава да се предава, докато има желаещи да € прочетат.

 

ѕовече по темата, плюс активни бууккросъри в Ѕългари€ тук:

http://www.capital.bg/show.php?storyid=402606

 

«а фактологичните и терминологични точности на стати€та са използвани материали на Wikipedia и в.  апитал.

 

04.12.2007 г.

ћари€ Ѕелишка

 

>ЅЏЋ√ј–— »я“ “≈ј“Џ– ¬≈„≈ ≈ ƒќ—“Џѕ≈Ќ «ј ЅЏЋ√ј–»“≈ ¬ „”∆Ѕ»Ќј

 

www.bgteatri.com Ц защото ви липсва

 

¬ече съществува уникална възможност за гледане на постановки на българските театри в интернет на адрес www.bgteatri.com. »злъчвани€та в сайта са на живо от сцената на театъра в ден€ на представлението. ”слугата е достъпна за всички българи извън територи€та на Ѕългари€. ѕроектът стартира на 19/11/2007г.

 

ѕ–ќ≈ “Џ“

 

ѕроектът има за цел да осигури на българите пребиваващи извън страната достъп до актуалните театрални постановки и да ги приобщи към културни€ живот в Ѕългари€. “еатралните представлени€ ще бъдат излъчвани на живо в интернет сайта www.bgteatri.com, като достъпът изисква заплащане на онлайн билет. ¬сички закупили билети имат възможност да гледат постановките директно от театралната сцена на живо в сайта, както и 24 след след това. »де€та има за цел да попул€ризира съвременното изкуство и артисти сред сформираните български общности в чужбина.

 

Ќа реализаци€та на проекта освен фирма »-кард, ко€то се е заела с техническата част, посветиха време и усили€ актьори и режисьори, директори на театри и много хора, в€рващи в иде€та, че театралното изкуство се цени не само на родна зем€, но и извън Ѕългари€, където досега то не беше достъпно за гледане. ¬сички, които сто€т зад него в€рват в негови€ успех и продължават да работ€т за попул€ризирането му сред българите в чужбина.

 

—воето участие в проекта засега са потвърдили ћладежки театър ДЌиколай ЅиневФ и Ќароден театър Д»ван ¬азовФ. ќчаква се в www.bgteatri.com включването на най-добрите театрални постановки на всички български театри.

 

ѕроектът се осъшеств€ва с подкрепата на ћинистерство на културата и министъра на културата проф. —тефан ƒанаилов, —ъюз на артистите в Ѕългари€ с председател ’ристо ћутафчиев и ДјртистауторФ с председател »ван “анев.

 

”≈Ѕ —ј…“Џ“ - www.bgteatri.com

 

ѕограмата за излъчвани€та на живо се публикува всеки месец с анотаци€ на представлени€та и информаци€ за създателите и актьорски€ състав. ¬сички желаещи могат да закупуват директно на сайта билети за постановката, ко€то жел€т да гледат. »злъчвани€та на живо са в 19:00 часа българско време и в 11:00 часа за детските представлени€. ќсвен информаци€ за постановките, потребителите имат възможност да четат актуални новини от света на театъра, както и да гледат разнообразни видео-материали.

 

 
 

–≈ Ћјћј

–≈ Ћјћј

–≈ Ћјћј

       

–≈ Ћјћј

ћ≈—≈„≈Ќ ј–’»¬

   

Ќќ≈ћ¬–» 2007

ћ≈—≈„≈Ќ ј–’»¬

   
 
 
 

–†–Х–Ъ–Ы–Р–Ь–Р

 
 
 
 
 

–Ч–Р –Э–Р–° | –Х–Ъ–Ш–Я | –†–Р–С–Ю–Ґ–Р | –Ъ–Ю–Э–Ґ–Р–Ъ–Ґ | –†–Х–Ъ–Ы–Р–Ь–Р | –Я–Ю–Ф–Ъ–†–Х–Я–Р | –§–Ю–†–£–Ь | –£–°–Ы–Ю–Т–Ш–ѓ

¬© 2004вАУ2007 вАҐ www.imm.svetu.com вАҐ вАЮ–°–≤–µ—В–™вАЬ –Ю–Ю–Ф вАҐ –Т—Б–Є—З–Ї–Є –њ—А–∞–≤–∞ –Ј–∞–њ–∞–Ј–µ–љ–Є! вАҐ –¶–Є—В–Є—А–∞–љ–µ—В–Њ –љ–∞ –Љ–µ–і–Є—П вАЮ–°–≤–µ—В–™вАЬ –µ –Ј–∞–і—К–ї–ґ–Є—В–µ–ї–љ–Њ!

–°—В—А–∞–љ–Є—Ж–∞—В–∞ –µ —Б—К–Ј–і–∞–і–µ–љ–∞ –Њ—В —Б—В—Г–і–Є–Њ –°–≤–µ—В–™ –Ф–Є–Ј–∞–є–љ