»нтернет младежка меди€ Д—ветЏУ

ENGLISH VERSION

ЅЏЋ√ј–— јта младежка меди€ є 1

 

 

Ћ

ј

ћ

ј

 
   
 
 

16.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>ј–√ќ подкрепи деклараци€, осъждаща геноцида над украински€ народ

 

јсоциаци€та за изследване и развитие на гражданското общество (ј–√ќ) е една от организациите, подкрепили деклараци€та, осъждаща сталински€ геноцид срещу украински€ народ.

 

—поред историците от глад загиват между 7 и 10 милиона украинци само в периода 1932-1933. ѕо време на трите √ладомора загиват и около 100 000 българи от Ѕесараби€ и “аври€.

 

—пециално обръщение ще бъде изпратено и до ѕрезидента на ”крайна ¬иктор ёшченко посредством ѕосолството на ”крайна у нас.

 

»нициативата е първа крачка към по-нататъшно сътрудничество между ј–√ќ и  ултурно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "–одолюбец".

 

14.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>√игантска рампа и най-добрите сноубордисти в света на центъра на —офи€

 

Nokia Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007 на пл. "јл. Ќевски" следващи€ уикенд

 

¬ навечерието на  оледа ще стартира невиждано до момента у нас снежно шоу - Nokia Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007. «а мегасъбитието на площад " н€з јлександър Ѕатенберг" ще бъде изградена внушителна с размерите си рампа за сноуборд, ко€то ще събере едни от най-добрите сноубордисти в света.

 

”никалното съоръжение е високо 31 метра, широко 25 метра и дълго 100 метра. 14 тира от Ўвейцари€ ще докарат конструкци€та, тежаща 350 тона. “€ ще бъде покрита с 250 тона сн€г, докаран от ¬итоша. «а строежа са ангажирани швейцарски инженери, които ще сглоб€т плоскостите, изграждащи рампата, съдийска кула и асансьор. ¬исочината на кулата за скок ще бъде 3 метра, което ще осигури на сноубордистите летеж от около 12-15 метра. «аради състезанието, от 20 до 23 декември, площадът пред царски€ дворец ще бъде затворен.

 

Ќа 21 декември ще има демонстративни изпълнени€. Ќа 22-ри, събота, през ден€ ще бъдат квалификациите, а от 17:30 часа ще се състо€т финалите. «а€вки за участие в състезанието за —ветовната купа по сноуборд за мъже NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007 са подали 65 състезатели от 16 държави. Ќа рампата пред двореца ще се по€в€т четирима от претендентите за световната титла в дисциплината Ц яне  орпи /‘инланди€/, ѕеету ѕииройнен /‘инланди€/, –исто ћатила /‘инланди€/ и ўефан √импл /јвстри€/. ќт българска страна ще стартират и двамата най-добри българи Ц ћарио Ѕеньо, ƒимитър „окоев и други .

 

10.12.2007 г.

¬ал€ »ванова

 

>јсоциаци€та на българските студенти в ѕариж

 

Ќамирам се в китно кафене, близо до фонтана —ан ћишел в ѕариж, в компани€та на √абриела ≈древа - главен секретар и ќлег “емников Ц президент на јсоциаци€та на българските студенти в ѕариж от 2004 година, студенти по право в —орбоната ѕариж 1. ѕредметът на срещата ни е именно организаци€та, ко€то управл€ват, нейната актуална дейност, истори€ и минало.

 

¬ъщност, това е институци€, ко€то е създадена много преди насто€щите й членове да заемат ръководните си постове, като под горепосоченото име съществува от 1998 година. »нициативата идва от н€колко български студенти в ѕариж навремето, които междувременно са били част и от други организации. “акива са например ÷вета ћладенова, √еорги янакиев, »ван Ѕелчев, които и днес продължават да членуват.

 

јсоциaци€та има доста посоки на развитие. ≈дна от дейностите, които се лансират, е културната. “€ се състои в продължаване на ателието по хоро, което се провежда вече за пета година. ѕрез 2006, студентите организират гол€м проект Ђ ултурни метисажиї в Ѕългарски€ културен център. ћетисаж на френски означава смесица, като иде€та е да се покаже изкуството, творено от българи, които живе€т от много дълго време във ‘ранци€ и така са повли€ни еднакво силно от бъларската и френската култури.

 

”частват поети, художници, скултури, режисьори, фотографи, графици, пластици. ѕрожектират се два късометражни филма и тр€бва да се поcтигне и покаже меланж от различни art стилове. ћоите събеседници не забравиха да споменaт активнотo участие на асоциаци€та във френската кaмпани€ за освобождаването на българските медици в Ћиби€, заедно с други организации тук като Ђјдвокати без границиї.

 

„есто в ѕариж се провеждат и юридически ателиета със студенти на вс€ко ниво, докторанти, стажанти, асистенти, дори адвокати. ¬с€ка година има ателие по маретници, организирано заедно с Ѕългарското неделно училище в ѕариж. —ъществуват ателиета по фотографи€ и готварство. ѕрав€т се екскурзии във ‘ранци€. Ѕългарските соарета се радват винаги на жив интерес от страна на българи и чужденци.

 

¬ началото на вс€ка година се организират прием и коктейл за студентите, които пристигат за пръв път в столицата. Ќа тази среща се обмен€т опит, полезни съвети, контакти. ќколо ¬еликден се организира посещение на българската православна църква.

 

≈дна от основните цели на организаци€та е да играе рол€та на информационен център и форум за българските студентите в ѕариж, но дейността и обхвата на про€вите са доста по Ц широки. ¬сички меропри€ти€ се радват на небивало любопиство от страна на французи, немци, англичани.

 

ѕартньори на —тудентската асоциaци€ в ѕариж са ќрганизаци€та УјнимафакФ, ко€то подкреп€ студентските инициативи, Ѕизнес клуба У‘ранс Ц Ѕългари€Ф, организаци€ на млади българи - професионалисти, които вече работ€т във ‘ранци€, както и асоциаци€та на българските студенти в други френски градове като —трасбург, Ћил.

 

«а повече информаци€ :

www.assobg.org

 

09.12.2007 г.

ѕаола »ванова

 

>—тудентски концерт в аула УћаксимаФ.

“алантливи изпълнители вдигнаха публиката на крака

 

—тудентски концерт по случай 8 декември, организиран от —тудентски€ съвет с подкрепата на ректорското ръководство, взриви аула "ћаксима". “алантливите изпълнители от пиано-бар " амино" —тефан »лчев, Ќора, ћишо и ѕейо вдигнаха публиката на крака и заслужено б€ха извикани на бис с бурни ръкопл€скани€.

 

ћлади€т талант от Ѕургас изпълни на живо хитовете на Ћили »ванова "ƒетелини"," амино", "“анго" и "¬етрове" и веднага спечели сърцата на публиката, ко€то пееше с него до кра€ на концерта.  ъдрокосата Ќора зарадва студентите на ”Ќ—— с хитовете "Objection","Give Me One Reason" и "Strong Enough". ≈стествено купонът н€маше да е същи€т без неумиращата българска песен "≈дна българска роза".

 

ќще много хитове на английски и български огласиха аулата. ¬одещ на концерта бе футболни€т мениджър √еорги √алев.

 

√возде€т беше модното ревю на участничките във всички издани€ на конкурса "ћис ”Ќ——". „аровниците дефилираха във вечерни тоалети на дизайнерката ≈лена  арабойчева, прическите им б€ха дело на кoафьори от фризьорски салон "∆асмин", а впечатл€ващата хореографи€ - на тв водещи€ ћитко ћарков.

 

ѕреди да продължат изпълнението си, музикантите поканиха на сцената главни€ идеолог и организатор на концерта - ћартин —тефанов, председател на —тудентски€ съвет. ќт свое име и от името на ректора проф. Ѕорислав Ѕорисов той пожела весел 8 декември,  оледни и Ќовогодишни празници и разбира се - успешна сеси€!

 

ѕоследни€т хит - "Back For Good", беше поздрав към членовете на —тудентски€ съвет затова, че са събрали толкова млади хора в аула "ћаксима" и че превръщат студентски€ концерт в традици€.

 

»нформаци€та е взета от www.unwe.acad.bg

 

 
 

–≈ Ћјћј

–≈ Ћјћј

–≈ Ћјћј

       

–≈ Ћјћј

ћ≈—≈„≈Ќ ј–’»¬

   

Ќќ≈ћ¬–» 2007

ћ≈—≈„≈Ќ ј–’»¬

   
 
 
 

–†–Х–Ъ–Ы–Р–Ь–Р

 
 
 
 
 

–Ч–Р –Э–Р–° | –Х–Ъ–Ш–Я | –†–Р–С–Ю–Ґ–Р | –Ъ–Ю–Э–Ґ–Р–Ъ–Ґ | –†–Х–Ъ–Ы–Р–Ь–Р | –Я–Ю–Ф–Ъ–†–Х–Я–Р | –§–Ю–†–£–Ь | –£–°–Ы–Ю–Т–Ш–ѓ

¬© 2004вАУ2007 вАҐ www.imm.svetu.com вАҐ вАЮ–°–≤–µ—В–™вАЬ –Ю–Ю–Ф вАҐ –Т—Б–Є—З–Ї–Є –њ—А–∞–≤–∞ –Ј–∞–њ–∞–Ј–µ–љ–Є! вАҐ –¶–Є—В–Є—А–∞–љ–µ—В–Њ –љ–∞ –Љ–µ–і–Є—П вАЮ–°–≤–µ—В–™вАЬ –µ –Ј–∞–і—К–ї–ґ–Є—В–µ–ї–љ–Њ!

–°—В—А–∞–љ–Є—Ж–∞—В–∞ –µ —Б—К–Ј–і–∞–і–µ–љ–∞ –Њ—В —Б—В—Г–і–Є–Њ –°–≤–µ—В–™ –Ф–Є–Ј–∞–є–љ